WERKING

VAN

BIODANZA

DE

VIVENCIA

Centraal in de dans staat de ‘vivencia’. Zoals beschreven door Rolando Toro (de creator van biodanza), verwijst ‘vivencia’ naar de ‘intense perceptie van leven, hier en nu’. ‘Het is de intuïtie van het levende moment’.


Vivencia’s (zoals de biodanza-les zelf, die normaal gesproken maximaal twee uur duurt, ook genoemd wordt) openen deuren om toegang te krijgen tot oer-emoties die op hun beurt weer bewegingen mogelijk maken die de meest natuurlijke uitdrukking van je ware zelf zijn.

Remming en rigiditeit veroorzaakt door onze sociale conditionering worden uitgedaagd en langzaam losgelaten, en dat volledig in je eigen tempo. Biodanza put uit veel oude stamdansen en oefeningen, maar kan ook voor velen een zeer spirituele ervaring zijn.


Een extra schoonheid van biodanza is dat het ook wetenschappelijk is ontworpen - gebaseerd op bekende en gedefinieerde neurologische paden die de psychologie van de geest en de fysiologie van het lichaam beïnvloeden. De basis in de wetenschap voegt een niveau van betrouwbaarheid toe omdat de effecten ervan zijn beproefd en getest. Onderliggend aan biodanza is een diepgaand theoretisch model en daarom duurt de opleiding tot facilitator ongeveer 3-4 jaar.

DE

HERSENEN

Je zou kunnen zeggen dat onze hersenen bestaan ​​uit 3 ‘individuele’ hersenen die samenwerken: ons oer/reptielenbrein, ons zoogdier/middenbrein en ons nieuwere corticale brein. Naast het samenwerken hebben ze elk een specifieke en belangrijke functie.


Cultuur en samenleving hebben de neiging om te werken aan de ontwikkeling van het uiterlijke (corticale) brein door middel van conditionering – dit is fantastisch voor bewuste actie en intellectueel en abstract denken, maar vreselijk in het reguleren van de behoeften van het lichaam – omdat dit de taak is van het innerlijke brein.

Helaas overheerst, door de druk van het leven, het uiterlijke brein de wijsheid van het innerlijke brein. Met als gevolg niet slapen als je moe bent, stimulerende middelen introduceren, geen voedsel eten dat goed is voor het lichaam en het niet toestaan ​​van de expressie van natuurlijke impulsen en instincten. Het resultaat is mensen die gestrest, ziek, ondervoed, eenzaam en geïsoleerd zijn (misschien herken je één van deze?).


Het goede nieuws is dat dit ook weer herstelt kan worden (onder andere) via biodanza, dat muziek, dans en oefeningen gebruikt om de te ambitieuze buitenhersenen te ontspannen en de middenhersenen te stimuleren tijdens een (dans)sessie. De resultaten hiervan hebben een reeks van effecten die doorwerken tot op cellulair en genetisch niveau om het lichaam weer in balans te brengen en de beste omgeving toestaat om ons aangeboren potentieel te laten groeien.

DE 5

ONTWIKKEL

LIJNEN

Biodanza heeft 5 ontwikkelingslijnen van vivencia. Dit zijn de belangrijkste manieren waarop mensen zich ontwikkelen. De basis hiervoor komt voort uit vroege ervaringen die we hadden in de baarmoeder en als baby’s (en uiteraard ook alle ervaringen die in de jaren daarna volgen). Deze ervaringen zijn opgeslagen in ons lichaam. Biodanza stimuleert via deze verschillende ontwikkelingslijnen ons genetisch potentieel tot hoogste expressie.


LIJN VAN VITALITEIT
Dit wordt geassocieerd met de ervaring van sensatie en circulatie van vitale energie in het lichaam. Het heeft op biologisch niveau betrekking op het menselijk organisme, in verband met ons vermogen om een gezond evenwicht te vinden tussen activiteit en rust, en het onderhoud en de homeostase van het lichaam. Wanneer de Lijn van Vitaliteit in dynamische stroom is, is er een positieve impuls om te leven, het leven ten volle te ervaren en gezond en vitaal te zijn. We zijn in staat om onze eigen energie feedback te geven, te rusten wanneer dat nodig is en ons gemakkelijk door de verschillende stadia en ervaringen van ons leven te bewegen.


LIJN VAN SEKSUALITEIT
Het vermogen om plezier, verlangen en zelfrespect te ervaren door middel van onze sensualiteit en seksualiteit. Wanneer de Lijn van Seksualiteit in gezonde stroom is, kunnen we genieten van onze zintuigen die ons verbinden met het genieten van ons bestaan. We voelen ons verlevendigd door het leven in het algemeen en hebben ook het vermogen tot emotionele intimiteit met anderen. Als onze seksualiteit gezond is, hebben we positieve feedback met ons “ja” en ons “nee”, dus ja betekent echt ja! De kracht van de verbinding met onze seksualiteit is het vermogen om onze creatieve kracht en drive te voelen en het leven te omarmen met eetlust en passie.

LIJN VAN AFFECTIVITEIT
Het vermogen om liefde en genegenheid te geven en te ontvangen; om dit te voelen als voeding in ons emotionele en psychologische leven. Wanneer de Lijn van Affectiviteit in gezonde stroom is, zijn we in staat om zorg, tederheid en liefde te tonen, kunnen we een gevoel van solidariteit voelen met andere mensen en voelen we ons veilig en thuis op onze plaats in de mensheid. Wanneer onze affectiviteit sterk is, voelen we een zorgzame relatie met het leven in het algemeen. Affectiviteit is het hart en de kern die door biodanza lopen, en is het pulserende ritme van ons hart als voelende mensen.


LIJN VAN CREATIVITEIT
Dit is het vermogen om nieuwsgierig te leven. Om onze waarneming uit te breiden en met creatieve impulsen het leven te leven. Wanneer de Lijn van Creativiteit gezond en dynamisch is, zijn we in staat om een speelse relatie met het leven te hebben en het te verkennen met een gevoel van avontuur en interesse. Creativiteit maakt unieke persoonlijke expressie mogelijk en ook de mogelijkheid om gebruikelijke manieren van zijn te veranderen in nieuw, meer positief en innovatief gedrag. Wanneer we diep verbonden zijn met creativiteit, kunnen we een diepgaand begrip hebben van onze plaats als een geschapen en creatief mens, en onze relatie met de creatieve energie van het universum als geheel.


LIJN VAN TRANCEDENTIE
Dit is in staat zijn om een relatie te voelen voorbij het persoonlijke zelf, die ons verbindt met het universum en alles wat is. De Lijn van Transcendentie wordt soms beschreven als de moeder van alle lijnen, omdat alle andere lijnen erin vervat zijn, en het is waar we uiteindelijk allemaal willen verblijven. Wanneer de Lijn van Transcendentie gezond en sterk in ons is, hebben we het vermogen om de wereld voorbij wat voor de hand ligt te zien en de draad van eenheid te voelen die al het leven doordringt. We kunnen in de ogen van een ander kijken, zonder iets over hen te weten, en dieper dan alleen hun uiterlijk zien. Er is de mogelijkheid om ons-zelf te realiseren, niet alleen als fysieke en psychologische, maar ook als spirituele wezens. Een diepe verbinding met deze lijn brengt het vermogen om het subtiele in het leven waar te nemen, en het potentieel voor een diepgaande relatie met alle levensvormen en (uiteindelijk) met het hele bestaan.